×

Eneco en Energie Coöperatie Lek en IJssel Stroom werken aan de verduurzaming van de Lopikerwaard

FOTO-BIJ-PERSBER-2021-03-03-Small Eneco en Energie Coöperatie Lek en IJssel Stroom werken aan de verduurzaming van de LopikerwaardEnergie Coöperatie Lek en IJssel Stroom en Eneco hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend om de Lopikerwaard verder te verduurzamen. De eerste stap in de samenwerking is een onderzoek naar de mogelijkheden om het bestaande windpark van de drie windmolens in Lopik te vervangen door een nieuw en efficiënter windpark. De drie bestaande windmolens werden in 2007 in gebruik genomen en produceren jaarlijks zo’n 13 GWh duurzame stroom.

De samenwerking tussen Eneco en Lek en IJssel Stroom vormt een stevige basis voor dit proces. Eneco brengt de jarenlange ervaring en expertise op het gebied van windenergie mee, Lek en IJssel Stroom weet welke lokale belangen er zijn, welke ideeën er leven en faciliteert het lokale mede-eigendom van 50%. Met lokaal eigendom wordt het draagvlak in de omgeving versterkt en kan de energietransitie verder worden versneld.

Dick Nederend, voorzitter van Energie Coöperatie Lek en IJssel Stroom: ‘De gemeente Lopik stelt binnenkort haar bod voor de lokale RES vast. Anticiperend dat repowering van de bestaande drie molens aan De Copen daar een onderdeel van uitmaakt ben ik zeer verheugd dat deze samenwerkingsovereenkomst met Eneco en de Coöperatie de mogelijkheid biedt om aan de lokale component van dit project invulling te geven.’ Ook Arnold Spek van Eneco kijkt uit naar de samenwerking: ‘Ik ben blij dat we samen met de Energie Coöperatie Lek en IJssel Stroom de uitdaging aangaan om een concrete stap te zetten in de verdere verduurzaming van de energievoorziening in het algemeen en de Lopikerwaard in het bijzonder. Door deze initiatieven van onderop en samen met de lokale gemeenschap kunnen we een grote verandering tot stand brengen. Wij zetten ons daar graag voor in.’