Meteen naar de inhoud

Projecten

Update 8 juli 2022

Tot nu toe…
Energietuin Mastwijk is een project van initiatiefnemers Afvalzorg en de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU). In het project willen we duurzame energie combineren met openbare natuur, recreatie en educatie. Na diverse overleggen verleende de gemeente eind 2020 een omgevingsvergunning waarna we in mei 2021 SDE++ subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie) verkregen. Het afgelopen jaar zijn we achter de schermen druk bezig geweest met de uitwerking van het plan.

Presentatie inrichtingsplan

De laatste stap voordat we kunnen beginnen met de uitvoering, is de concrete uitwerking en detaillering van alle onderdelen in het landschapsplan dat we eerder maakten. Daarbij kunt u denken aan het technisch ontwerp, (groen)beheer en onderhoud en voorzieningen voor bezoekers. Op dit moment wordt hier de laatste hand aan gelegd. Zodra dit plan gereed is leggen we het aan u voor. Afvalzorg en de NMU nodigen u dan graag uit voor een presentatie van het inrichtingsplan. Na de zomer prikken we hiervoor een datum en ontvangt u een uitnodiging. Naar verwachting staat heel 2022 nog in het teken van de voorbereidingen.

Van zonnepaneel naar stroomnet 

Het zonnepark kan genoeg stroom leveren voor zo’n 60% van de Montfoortse huishoudens, die ook financieel kunnen meedoen in het zonnepark. De financiële haalbaarheid van het project wordt op dit moment opnieuw bekeken in het licht van de economische ontwikkelingen. Met Energie Coöperatie Lek en IJssel Stroom wordt vervolgens een obligatieregeling uitgewerkt. We verwachten dat er kort na de zomer duidelijkheid komt over de aansluiting op het stroomnet.

Energietuinen door heel Nederland

Energietuin Mastwijk is onderdeel van Energietuinen Nederland. Het Utrechtse project heeft een belangrijke voorbeeldfunctie in Nederland. In deze video ziet u hoe natuur en duurzame energie hand in hand kunnen gaan bij Mastwijk én andere projecten.

Heeft u naar aanleiding van deze mail vragen, laat het ons weten via info@afvalzorg.nl. Na de zomer krijgt Energietuin Mastwijk een eigen website waar u de laatste informatie kunt vinden. Wij houden u op de hoogte!

oktober 2020

Gemeente Montfoort geeft groen licht voor aanleg Energietuin Mastwijk

De initiatiefnemers Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en Afvalzorg werkten sinds het voorjaar van 2019 samen aan de ontwikkeling van een Energietuin op de voormalige stortlocatie langs de Mastwijkerdijk in Montfoort. Het ontwerp combineert energieopwekking (uit een groot zonnepark) met natuurontwikkeling, recreatie en educatie. Zo moet een toegankelijk en ‘beleefbaar’ landschap ontstaan, met meerwaarde voor de lokale gemeenschap. meer informatie 

Update, december 2021:

Momenteel wordt er een trace studie voor de kabel verricht door Stedin. De verwachting is dat deze in het eerste kwartaal van 2022 is afgerond. Dan komt ook het moment in waarschijnlijk het derde kwartaal dat Lek en IJssel Stroom de financiële participatie op kan gaan starten voor haar leden. De verwachting is dat de productie dan in 2023 gaat starten.

Transition to Renewables De Copen. Final Report. 

Bekijk hier de presentatie. 
Heb je belangstelling voor het hele rapport, stuur ons dan een berichtje